Onze geschiedenis

Al meer dan honderd jaar het leven van patiënten verbeteren

Roche werd in 1896 opgericht in Zwitserland, Duitsland en Italië als een van de eerste bedrijven die specifiek waren opgericht om wetenschappelijk onderzochte geneesmiddelen te produceren. De snelle internationale uitbreiding was het resultaat van de oprichter van Roche, Fritz Hoffmann, een koopman uit Bazel.

Sindsdien maakt Roche gebruik van innovatie en nieuwe technologieën om de geneeskunde te ontwikkelen en patiënten te helpen een langer en beter leven te leiden. Dit doel is nooit veranderd, maar Roche als bedrijf heeft zichzelf voortdurend opnieuw uitgevonden om dit doel te bereiken.

1890s

Het oprichtingsjaar

1896

Roche wordt opgericht

F. Hofmann-La Roche & Co werd opgericht op 1 oktober 1896 in Bazel, Zwitserland. De oprichter, Fritz Hoffmann, belooft de gezondheidszorg te helpen transformeren nadat hij uit de eerste hand getuige was geweest van de verwoestende effecten van de cholera-uitbraak in Hamburg. Hij is ervan overtuigd dat medicijnen industrieel moeten worden geproduceerd en internationaal moeten worden verspreid.

1897-1910s

Vroege uitbreiding

1912

De vroege wereldwijde uitbreiding van Roche

Roche breidt wereldwijd uit en biedt werk aan meer dan 700 mensen. In 1912 heeft het bedrijf filialen op drie continenten en in negen landen: Zwitserland, Japan, Frankrijk, Rusland, Italië, Duitsland, Engeland en de VS.

1898

Het eerste succes met sinaasappelsmaak

Roche's hoestsiroop zonder recept is bijna onmiddellijk een succes. Het werd gelanceerd in 1898 en wordt al snel de eerste bestseller van Roche, die 60 jaar op de markt blijft en het bedrijf op de juiste weg zet naar toekomstige medische doorbraken.

1919-1922

Een tijd van crisis

1919

Oorlog en tegenslagen

De Eerste Wereldoorlog en de Russische Burgeroorlog storten het bedrijf in een diepe financiële crisis. Roche wordt een naamloze vennootschap om het hoofd boven water te houden. Een jaar later rouwt Roche om de dood van oprichter Fritz Hoffmann. Hij wordt opgevolgd door Emil C. Barell, die bij de overname de wetenschappelijke oriëntatie van het bedrijf versterkt.

1920s-1930s

Een bedrijf zijn tijd ver vooruit

1925

Roche's eerste vrouwelijke General Manager

Alice Keller, een 30-jarige inwoner van Bazel, is de eerste vrouwelijke algemeen directeur van Roche. In 1925 stapt ze aan boord van een schip naar Tokio, waar Roche een dochteronderneming bezat. Alice stijgt door de rangen en wordt bij haar terugkeer naar Zwitserland in 1939 een senior executive - een sensationele prestatie voor die tijd.

1929

Baanbrekende vrouwelijke wetenschappers doorbreken de status-quo

Hilde Pfaltz sluit zich aan bij het farmacologische instituut van Roche, wat zij uiteindelijk gaat leiden. Het was hier dat zij een aantal innovaties introduceerde, met als opmerkelijkste het gestandaardiseerd testen van nieuwe medicijnen op teratogeniteit (aangeboren afwijkingen). In 1940 wordt Pfaltz de eerste officiële arts van Roche.

1930s

Vroege wetenschappelijke inspanningen

1933

Het vitamine-tijdperk

Tadeusz Reichstein, een Pools-Zwitserse chemicus, ontdekt na vijf jaar onderzoek een manier om vitamine C te bereiden. Het zijn enkele van de eerste geneesmiddelen op de massamarkt die in een steriele omgeving worden geproduceerd. De middelen zijn veilig, correct gedoseerd en betaalbaar. Roche wordt de toonaangevende leverancier van vitamines en het is een van de eerste stappen van het bedrijf op het gebied van biotechnologie.

1950s-1970s

Baanbrekende ondernemingen en risico's nemen

1957

Innovaties in oncologie

Na het ontwerpen van een baanbrekend oncologisch screeningsprogramma, begint het bedrijf aan een reis die de loop van oncologische behandelingen voor altijd zal veranderen. Het baanbrekende onderzoek van Roche-wetenschapper Robert Duschinsky (foto) en biochemicus Charles Heidelberge positioneren Roche verder als een leider in oncologie en de vruchten van hun ontdekkingen geven uiteindelijk een nieuwe vorm aan de strijd tegen verschillende soorten kanker, waaronder colon-, borst- en maagkanker.

1966

Roche betreedt opnieuw de diagnostische markt

Aanvankelijk begonnen in de jaren 1920,was Roche's kleine bedrijf met diagnostische reagentia inactief toen het bedrijf het besluit nam om in 1966 een echte divisie op te zetten voor de productie van diagnostische chemicaliën en apparaten. In 1968 bracht een reeks nieuwe aankopen de broodnodige expertise op gebieden als elektronica en engineering in het bedrijf.

1968-1972

Internationaal gevestigde onderzoeksinstituten

Tussen 1968 en 1972 breidt Roche zijn capaciteiten op het gebied van onafhankelijk onderzoek uit door verschillende onderzoekscentra te openen: het Roche Institute of Molecular Biology in Nutley, New Jersey in 1968, het Basel Institute for Immunology in 1969 en het Nippon Research Center in Kumakara, Japan in 1972.

1979

Continue uitbreiding

In 1979 blijft Roche uitbreiden. Roche Nutley werkt samen met Genentech, een biotechbedrijf gevestigd in San Francisco, om te helpen bij de ontwikkeling van het productieproces van interferon. Interferon wordt gebruikt als behandeling voor ernstige ziekten zoals hepatitis, multiple sclerose en kanker. Tegelijkertijd blijft de diagnostische divisie groeien.

1980s

Wereldwijde erkenning voor Roche-wetenschappers

1984

Baanbrekend onderzoek in de immunologie

Niels Kaj Jerne, de eerste directeur van het Basel Institute of Immunology, krijgt in 1984 de Nobelprijs voor geneeskunde voor zijn baanbrekende werk in de immunologie.

1987

Een licht schijnen op antilichamen

Susumu Tonegawa, een onderzoeker aan het Basel Institute for Immunology van 1972 tot 1981, krijgt in 1987 de Nobelprijs voor geneeskunde voor zijn werk aan gensegmenten van antilichamen. Zijn fundamentele ontdekkingen effenen de weg voor de productie van gehumaniseerde antilichamen.

1990s

Een verschuiving in strategie

1990s

Het bedrijf opschudden

Om zijn inzet voor de gezondheidszorg te intensiveren, verschuift Roche van strategie. Het desinvesteert twee activiteiten - geuren en smaken in 1999 en vitamines en fijnchemicaliën in 2002 - om zich verder te ontwikkelen en zich te concentreren op de Pharma en Diagnostics-divisies van het bedrijf. Door de sterke punten en expertise van beide divisies te combineren, geeft Roche prioriteit aan de innovatie van oplossingen die het hele zorgtraject omvatten. Het bedrijf begint een steeds belangrijkere rol te spelen bij het vormgeven van de toekomst van gepersonaliseerde gezondheidszorg.

1995

Geavanceerde kankerbehandelingen zetten de toon

Halverwege de jaren negentig werd een reeks innovatieve baanbrekende geneesmiddelen voor de behandeling van kanker ontwikkeld, die een revolutie teweegbrachten op het gebied van oncologie en patiënten nieuwe hoop gaven.

1997

Innovatie in diagnostiek

Gedurende de jaren negentig lanceert de diagnostische divisie een reeks revolutionaire producten op verschillende gebieden van medisch testen. Eén daarvan is 's werelds eerste geautomatiseerde diagnoseapparaat in een laboratorium, een instrument waarmee gebruikers meerdere tests tegelijk kunnen uitvoeren - een revolutie in de diagnostiek. In 1997 verwerft Roche Boehringer Mannheim en wordt het een wereldleider op het gebied van diagnostiek en een belangrijke speler in de diabeteszorg.

2000s

Zorg transformeren door partnerschappen

2002

Betrokkenheid op de Japanse markt

Roche en Chugai vormen een alliantie om een onderzoeksgedreven farmaceutisch bedrijf in Japan op te bouwen. De nieuwe onderneming – genaamd Chugai Pharmaceutical Co., Ltd – is een fusie van Nippon Roche en Chugai. Het is gespecialiseerd in geneesmiddelen op recept met sterke punten in de biotechnologie.

2009

Genentech sluit zich aan bij de Roche-groep

Na de aankoop van een belang van 60% in Genentech in 1990, verwerft Roche de resterende aandelen van Genentech in 2009. Hiermee worden de twee farmaceutische giganten officieel samengevoegd. Hun gecombineerde portefeuilles maken hen tot 's werelds grootste biotechbedrijf dat zich richt op het gebruik van menselijke genetische informatie om medicijnen te ontwikkelen voor patiënten met ernstige of levensbedreigende medische aandoeningen. De fusie geeft Roche ook toegang tot een pijplijn van nieuwe geneesmiddelen en wetenschappelijk onderzoek, terwijl het Genentech voorziet van Roche's lange geschiedenis van wetenschappelijke bekwaamheid, samen met brede financiële steun en wereldwijde partnerschappen.

2017

Meer oplossingen bieden aan patiënten met een breder portfolio

Na drie decennia van voornamelijk gericht te zijn geweest op behandelingen bij kanker, gebruikt Roche de snelle ontwikkelingen in de moleculaire biologie om haar portfolio uit te breiden en therapieën te ontwikkelen voor ziektegebieden zoals neurologie, multiple sclerose, oogheelkunde en hematologie.

2018

Het belang van gegevens

Geconfronteerd met steeds grotere hoeveelheden data, nieuwe manieren om deze te structureren en te gebruiken, en de opkomst van Machine Learning en Artificial Intelligence, werkt Roche samen met specialisten in het veld. In 2018 verwerft Roche Flatiron Health, een leider in klinische gegevensverwerking, evenals Foundation Medicine, een van 's werelds grootste genomische kankerdatabases en een specialist in genoomprofilering. Deze acquisities stellen Roche in staat om precisiegeneeskunde beter te begrijpen, waardoor we steeds dichter bij de belofte van gepersonaliseerde gezondheidszorg komen.

2019

Een nieuwe speler in gentherapie

Roche neemt het in Philadelphia gevestigde Spark Therapeutics over, een bedrijf dat is opgericht om de onvermijdelijkheid van genetische ziekten uit te dagen. Samen kunnen ze hun begrip van het menselijk genoom en genetische afwijkingen vergroten om behandelingen op maat te ontwikkelen voor patiënten die lijden aan zeer specifieke genetische ziekten. Dit gebeurt  door de onderliggende oorzaken aan te pakken.

2020-heden

Gezondheidszorg te midden van een wereldwijde pandemie

2020

De uitdaging aangaan

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus in 2020 is een nieuwe uitdaging voor Roche. Het waarborgen van de veiligheid van zijn werknemers is van het grootste belang, maar het handhaven van de productie van essentiële medicijnen is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat patiënten levensreddende medicijnen en oplossingen krijgen. Het bedrijf slaagt erin in razend tempo betrouwbare tests voor COVID-19 te ontwikkelen, terwijl het nieuwe innovatieve geneesmiddelen blijft ontwikkelen die gericht zijn op een breed scala aan ziekten.

M-NL-00001582

Ontdek meer

Deze website met het internetadresbevat informatie die is bedoeld voor een breed publiek en is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

ContactRoche InternationaallinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeOver RocheMedicijnenWerken bijMediaVerhalenPrivacy policyLegal statement (gebruiksvoorwaarden)Meld bijwerkingen